질량측정, 재결정, 탄산염의 분석, 아보가드로 수의 결정, 몰질량의 측정, 기체상수의 결정, 카페인의 추출과 분리, 크로마토그래피, 알코올의 종류, 이산화탄소의 승화열, 용해열과 과냉각 상태, 엔탈피의 측정, 산-염기 분석, 인산의 적정과 완충용액, 산화-환원 적정, 이온 교환과 EDTA 적정에 대한 강의 및 실험을 통하여 화학이론을 보다 깊게 이해시키고자 한다.
교과목해설(영문)
Through mass measurement, re-crystallization, carbonation analysis, determination of the number of avogados, determination of the mole mass, determination of the gas constant, extraction and separation of caffeine, chromatography, type of alcohol, sub-cooling of carbon dioxide, measurement of enthalpy, acid-base analysis, titration of phosphoric acid and buffer solution, exchange of exchange, and the theory of titration.