본 교과목은 미생물의 분류, 동정, 명명법 등 미생물의 기본적인 내용을 학습하며식품에 서식 및 오염은 물론 식품의 제조 및 가공 등에 영향을 미치는 미생물의 종류와 특성을 학습하고 식품의 부패 및 발효와 이들 미생물과의 관계에 대해서 이해한다. 발효식품 및 제조를 포함하는 식품 및 바이오산업에서 미생물의 중요성에 대해서 학습하고 이해하고 미생물을 이용한 앞으로의 산업과 마이크로바이옴과의 관계에 대해서도 다룬다.
교과목해설(영문)
This course covers the fundamental aspects of microbiology, including the classification, identification, and nomenclature of microorganisms. Students will learn about the types and characteristics of microorganisms that inhabit or contaminate food, impacting food manufacturing and processing. The curriculum also includes understanding the relationship between microorganisms, food spoilage, fermentation, and their involvement in food production, including fermented foods. Additionally, the course explores the significance of microorganisms in the food and bio-industry, encompassing fermentation and manufacturing. Students will gain insights into the future industries involving microorganisms and their relationship with the microbiome.